Landgoed
Willibrordus

Nieuws

Voorstelling ‘De Kleur Oranje’ bij Kwekerij Maatwerk

Voorstelling ‘De Kleur Oranje’ bij Kwekerij Maatwerk

Een ode aan de nieuwsgierigheid en de verbeelding. Een verhaal over afscheid nemen, het
voorbijgaan van de tijd en de moed die het vraagt om echt te durven leven.

Stichting De Buitenkans organiseert op 12 en 13 juli met ‘De Kleur Oranje’ twee fantastische voorstellingen. In de Kwekerij van Maatwerk in Heiloo is een unieke locatie gevonden voor de muzikale theatervoorstelling.

De Kleur Oranje gaat over een vrouw die op een dag besluit een wandeling te gaan maken. Een hele lange wandeling, honderden en honderden kilometers, duizenden voetstappen, oneindig in de tijd. Er is iemand doodgegaan. Iets doodgegaan. Of iemand… wat maakt het uit… Het lukt de vrouw maar niet om dat binnen haar eigen decorum een plek te geven. Ze trekt de deur van haar pas verbouwde huis achter zich dicht en gaat op pad.

De voorstelling is een bundeling van (gezongen) verhalen die Marlies Ruigrok langs de weg vond tijdens haar tocht. Verhalen over kwetsbaarheid, over het leven, over eeuwenoude rituelen om de dood te vieren, over de kracht van de mystiek, over de liefde en vurig verlangen: De Kleur Oranje.

“Me aferro a la vida de mi,
 me aferro a la vida antes de morir.”

Ga naar www.de-buitenkans.org en bestel uw kaarten.

Of bestel ze direct via tickets.voordemensen.nl/karavaan/event/3991

Willem Kloos: ‘Infernale Impressies’

De dichter/schrijver Willem Kloos (1859-1938) was in zijn beste jaren het boegbeeld van de Beweging van Tachtig, die vernieuwing nastreefde van de gezapige literatuur van die tijd. En vooral dankzij Kloos is dat aardig gelukt. Van hem is de beroemde uitspraak: ‘Kunst is de aller-individueelste expressie van de aller-individueelste emotie.’ Kloos was een bevlogen dichter van sonnetten en daarnaast een felle literaire criticus in het mede door hem opgerichte tijdschrift De Nieuwe Gids.Helaas brachten een liefdeloze jeugd en bittere teleurstellingen in vriendschappen hem mentaal en fysiek aan de rand van de afgrond met als enig houvast de drankfles. Midden jaren 1890 leidde dit tot meerdere opnames. De laatste duurde bijna een half jaar en tijdens die maanden schreef hij zijn fameuze Infernale impressies, zeven sonnetten met schrijnende observaties van zichzelf en zijn medepatiënten. Om deze sonnetten draait de tentoonstelling in de Verhalenkamer. Te zien vanaf dinsdag 14 mei.

Wat gaan we doen?

Ook dit jaar staat het Landgoed Willibrordus weer vermeld in het Wat Gaan We Doen magazine. Samen met vele andere leuke activiteiten voor iedereen die de regio wil verkennen en alle bijzondere plekken wil ontdekken.

Orgel landgoed Willibrordus

Op het landgoed is in 1940 de “Grote Kapel” gebouwd en voltooid. In deze kapel plaatste Bernard Pels een groot orgel welke in 1950 gereed was. In 2015 werd de kapel omgebouwd tot Cultureel Centrum. Het orgel was daar nog aanwezig tot juni 2021. In dat jaar is het overgeplaatst naar de Sint Antonius van Paduakerk in Nieuw-Dijk (Gelderland). 

Benieuwd hoe het orgel op de nieuwe locatie klinkt? 

Overwinnen

Tentoonstelling en boekpresentatie ‘Overwinnen’ van Femke Oepts in Heiloo

De expositie ‘Overwinnen’ gaat over de kracht van tegenslag, de regie terug in eigen hand nemen en er alles uithalen wat erin zit.

De tentoonstelling en boekpresentatie is gebaseerd op het inspiratieboek/fotoboek van DuPho lid en beeldstrateeg Femke Oepts. Femke is bedenker, regisseur, fotograaf en eindredacteur van het boek.

Na een heftig fietsongeval – met een (tijdelijke) verlamming als gevolg – heeft zij langdurig gerevalideerd. Van dichtbij heeft zij gezien wat mensen, die in een rolstoel belandden, overwonnen hebben en de veerkracht die dat met zich meebrengt.

De mooie, schrijnende, vrolijke, verdrietige, maar altijd inspirerende verhalen van revalidanten raakten haar en zo is haar wens ontstaan deze te bundelen in een boek.

Angsten overwinnen. Doelen stellen. Uitdagingen aangaan. Mijlpalen vieren. Het terugvinden van zelfvertrouwen. Acceptatie. Mentale weerbaarheid. Eigenwijsheid. Veerkracht. Onafhankelijkheid. Bewijsdrang. Positiviteit en levenslust. Wilskracht en doorzettingsvermogen. De zoektocht naar een nieuwe passie en de beste versie van jezelf. Het denken in mogelijkheden en kansen zien.

De foto’s en de verhalen erachter inspireren anderen met hun wil om het leven te leven zoals zij dat willen in werk, in sport en als mens.

Boekpresentatie en officiële opening: 7 oktober 2023, 13.30 uur

Te zien t/m 22 december 2023, dinsdag t/m zaterdag 11.00 – 16.00 uur

Locatie: Verhalenkamer Willibrordus

Expositie ‘Gezichten in het Water’ in de Verhalenkamer

De tentoonstelling vertelt het verhaal van vijf jongvolwassenen en hun worsteling met het Nederlandse systeem van geestelijke gezondheidszorg. Andere jongeren van GGZ-vestiging Triversum in Alkmaar zijn met het materiaal aan de slag gegaan. Dit heeft onder andere geresulteerd in een magazine en een expositie tot en met 18 maart te bekijken op landgoed Willibrordus op het veld voor de Cultuurkoepel en in de Verhalenkamer.

Foto: Lina Selg

Kunstparade 2022

De kunstparade Heiloo 2022 is een evenement waarbij 134 kunstenaars exposeren op 25 verschillende locaties in Heiloo. 

Dit grootse artistieke evenement wat al 15 jaar wordt georganiseerd, vindt jaarlijks plaats in het laatste volle weekend van Juni. 

Op het landgoed willibrordus is de Cultuurkoepel een van de locaties waar je dit evenement kunt ervaren.

Op bezoek bij Landgoed Willibrordus

In de maanden mei en juni brengen de kinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen in Heiloo een bezoek aan het landgoed Willibrordus.

De kinderen worden ontvangen op het bordes en worden geïnformeerd over het kasteel Ypestein, waarvan op het middenterrein nog enkele sporen te zien zijn.

Fotoproject 2022: Thema Licht

Vanaf 2015 organiseert Stichting De Buitenkans elk jaar het foto- en verhalenproject, telkens met een ander thema.

Een aantal jongeren is deze keer begeleid door de enthousiaste amateur fotografen André Bergmans en Cor Oorthuijsen en een aantal jongeren heeft op eigen initiatief foto’s ingestuurd.

De groenploeg heeft, zoals elk jaar, de banners opgetuigd op het Landgoed Willibrordus naast de Cultuurkoepel. De doeken blijven twee maanden staan.