Expositie Anita de Haan-Ruiter, Marcel de Jong en Jose Brugman


Galerie de Buitenkans exposeert van 31 mei t/m 2 september 2018 werken van Anita de Haan-Ruiter, Jose Brugman en Marcel de Jong in de Trog.

Anita de Haan
Anita de Haan-Ruiter heeft haar eerste expositie in 2013 gehouden in de Trog. Nu exposeert zij hier voor de tweede keer. Zij is met name een zogenaamde drijfhoutkunstenaar en gebruikt het door zon, zee en zout doorleefde drijfhout van Bonaire. Uiteraard is al het hout zelf gejut. Anita maakt schilderijen geheel bestaand uit drijfhout, maar ook schilderijen waarin mozaïek en keramiek verwerkt is. Ook maakt zij sinds begin 2018 gebruik van oude gereedschappen en roestige voorwerpen. Het werken met hout en ander afval geeft veel voldoening, rust en blijheid.

Marcel de Jong
Marcel de Jong geniet zijn opleiding zowel aan de vrije kunstacademie, als aan het grafisch lyceum. Hij laat zich in zijn schilderijen vooral inspireren door de oude meesters van de Haagse school. In zijn portretten en stadsgezichten streeft hij een klassieke realistische weergave na waarbij vooral ook de emotionele gelijkenis belangrijk is.
Tijdens deze expositie kunt u ook een aantal bijzondere portretten van zijn hand zien. Bij deze schilderijen namelijk word het wit van het canvas als medium gebruikt. Deze zeer moeilijke schildertechniek maakt dat bij elk detail en penseelstreek een uiterst zorgvuldige overweging nodig is. Verder zijn er ook enkele zwart/wit olieverf portretten van zijn hand te zien . Het contrast tussen licht en donker geeft de portretten een zeer hoge zeggingskracht en dynamiek.

Jose Brugman
Jose Brugman is sinds 2015 actief in de keramiekwereld. Hiervoor is zij ook met creatieve zaken bezig zoals tekenen, schilderen, handwerken en ook het werken met fimoklei (heel andere tak van sport). In 2015 start zij met een cursus bij een plaatselijke keramist en vanaf dat moment is zij verkocht.Jose wordt gegrepen door de klei. Haar kinderen zijn de deur uit en daardoor kan zij een slaapkamer opofferen om daar een atelier in te maken. Muziek erbij en heerlijk aan de slag. Ook doet zij een cursus draaien op de pottenbakkersschijf, maar haar hart ligt toch echt bij de handvormen. Hierinkan zijmeer van zichzelf en haar creativiteit in kwijt. Zij combineert keramiek ook graag met andere materialen en dan met name met hout o.a. drijfhout en druivenstronken. Dit is te zien is in het werkstuk ‘Hollandse Nieuwe’. Hout en klei, allebei door de natuur gevormd en superleuk om de verbinding te laten zien. Qua glazuren houd zij van kleur, maar met name de raku-stook heeft haar voorkeur. Dit laatste omdat het een onvoorspelbaar proces is en het heel spannend is hoe het eindresultaat eruit komt te zien.

De Trog
Bullaan 4, Heiloo
donderdag t/m zondag van 12.00 uur - 17.00 uur

Zie ook www.de-buitenkans.org