Het paard van Rob Scholte

10 markante paarden staan op bijzondere plaatsen in de regio en vormen de Paardenparade. Een markant paard staat voor rijksmonument Willibrordus in Heiloo, het paard van Rob Scholte. Het paard symboliseert de transitie die de afgelopen jaren op het Landgoed plaats vond.

De Paardenparade is een nieuwe, semipermanente beeldenroute door de regio Alkmaar, Bergen en Heiloo. In voorjaar 2016 sieren de eerste levensgrote, door kunstenaars verbijzonderde paarden, het landschap in de regio. Het uiteindelijke resultaat is een blijvende fiets- en autoroute van minimaal 50 kilometer die langs cultuurhistorische plekken door de regio voert. De route wordt gemarkeerd door minimaal 10 paarden die door professionele kunstenaars onder handen zijn genomen.

Rob Scholte van origine een Heilooër vindt het een hele eer dat zijn paard deze plek heeft gekregen. Belangstellenden zijn van harte welkom om het paard te komen bewonderen. De basis voor het concept van het kunstpaard van Rob Scholte is gelegd door een link te leggen tussen het psychiatrisch ziekenhuis Willibrordus en de belangrijke historische transitie in de Italiaanse psychiatrie. Bij wet werden destijds psychiatrische ziekenhuizen gesloten, ook in Triëst. Voor de sluiting maakten de patiënten een levensgroot paard, schreven brieven met daarin hun wensen over een leven in de samenleving en deponeerden de brieven in het paard. Samen met de medewerkers van het ziekenhuis reden ze het paard Triëst binnen en veroorzaakten zodoende een verandering in het denken over psychiatrie.

Hierdoor is Scholte’s idee over het ‘Paard van Willibrordus’ ontstaan. Scholte besloot het beeld, eigenlijk een al voltooid kunstwerk van een andere kunstenaar, te laten zoals het is. Scholte zadelt en tuigt het paardenstandbeeld op met een lederen ensemble. Een uitrusting compleet met teugels, stijgbeugels en bit. Scholte brengt een wonderlijk contrast aan tussen het verder onbewerkte witte kunststofpaard en de realiteit van het tuigage. Te paard op het Paard voor Willibrordus! Zo noemt Scholte dit gemengde resultaat wat een markant herkenningspunt op het landgoed gaat vormen.

Het paard van Rob Scholte is tijdens de landelijke Monumentendag 2016, zaterdag 10 september, om 14.00 uur officieel welkom geheten.

Voor meer informatie over de Paardenparade: www.paardenparade.nl en http://www.kunstnet.tv/PaardenParade.