Een collectie van meer dan 400 toverlantaarns en bijbehorende toverlantaarnplaatjes zijn te vinden in dit museum. Er zijn toverlantaarns van erg klein tot zeer groot.

Vroeger trok de Luikerwaal 'lantaarnist' van kermis naar kermis en van herberg naar herberg. In het magische licht van de toverlantaarn werden antieke hand beschilderde glas platen getoond. Een unieke ervaring welke nu in een zaal in het souterrain van het WBC worden vertoond. Een vertoning over alle mogelijkheden waarover een lantaarnist, in die tijd voor de film, toch bewegend beeld kon projecteren.

In Toverlantaarnmuseum Heiloo wordt een collectie toverlantaarns (projectoren voor glazen dia’s) getoond welke uit lang vervlogen tijden stammen (van 1720 tot 1920). Een tijd waarin er nog geen moderne media, computer, tv, video, film bestond. Een tijd waarin de mensen nog alle tijd hadden om te genieten van de wondere wereld van plotse beelden, welke zelf soms bewogen.

Het museum toont toverlantaarns van erg klein formaat, tot professioneel formaat. Met allerlei toebehoren welke nodig waren om voorstelling, lezingen en onderwijs te kunnen geven. Daarbij moet men denken aan vele soorten en maten glazen plaatjes waarop beelden werden aangebracht door schilderen, branden, fotografie, enz. en allerlei verschillende projectieverlichtingsbronnen, lectuur over de toverlantaarns en de verschillende plaatjes en verhaalreeksen.

Kortom, bezoek de magische wereld die de Toverlantaarn teweeg bracht.

Bezoek de site van het museum.

Activiteiten

  • Bezoek museum
  • Live voorstelling (op afspraak)

Openingstijden

elke 1e en 3e zaterdag
en 2e en 4e woensdag
van de maand van 13.00 t/m 16.00 uur

Contact

Toverlantaarn Museum Heiloo
Kennemerstraatweg 464
Willibrordus Business Centrum
Ruimte -1.32 en -1.33

e toverlantaarnmuseumheiloo@gmail.com
w https://magiclantern.nl

Martin Vliegenthart t 06 4071 0912