Begraafplaats - Oase van Rust

Bekijk plattegrond
Begraafplaats - Oase van Rust

Historie begraafplaats

De Willibrordusstichting was aanvankelijk een heel gesloten wereld met allerlei eigen voorzieningen en ook een eigen begraafplaats. Deze is van april 1930 tot en met december 1968 in gebruik geweest. In totaal liggen hier 644 mensen. Naast ruim 600 patiënten liggen hier ook 26 broeders van de Congregatie Onze LieveVrouw van Lourdes, enkele behandelaren en twee rectoren begraven.

Op het informatiebord bij de ingang van de begraafplaats is over de geschiedenis van deze bijzondere plek meer te lezen.

Een stilteplek

De kunstenaar Wilco Kostelijk maakte in opdracht van stichting de Buitenkans een beeld voor de stilteplek, het ongewijde deel van de begraafplaats. Hierover zegt hij het volgende:
Voordat men de eigenlijke begraafplaats opgaat, ziet men aan de rechterzijde een apart grafveld, de laatste rustplaats van 53 patiënten. Het zijn de graven van niet katholieken
(ongedoopten) en mensen die door suïcide om het leven zijn gekomen; deze mochten namelijk niet in gewijde aarde worden begraven. Dit ongewijde deel
van de begraafplaats, waar de treures een centrale plaats inneemt, is een beschutte plek waar in rust en stilte gedachten vorm kunnen krijgen

Deze plek fascineerde mij direct. Hier werden patiënten begraven, die zelf een einde aan hun leven hadden gemaakt. Zij zijn niet via de hoofdpoort geborgen, maar via het grindpad ernaast. Of moet ik zeggen verborgen. En toch is het leven van deze mensen van betekenis geweest. Want ook zij hebben liefde uitgedeeld, en waren waardevol voor hun omgeving.

Wijden komt van het Latijnse woord benedicere, wat betekent: goede woorden spreken over of tot. We mogen vanaf nu goede woorden spreken over hen, en deze Stilteplek. Omdat ook hun leven betekenisvol was.

Betekenis van het beeld De Omarming:

Het beeld wil laten zien dat deze plek niet meer de ongewijde plek van weleer hoeft te zijn. Mede door de goede woorden die ik mocht uitspreken. De Omarming kan ons helpen deze begraafplaats te aanvaarden en te omarmen als geheel, inclusief.

Mijn beeld is geïnspireerd door het Christusbeeld in Rio de Janeiro, en door mijn persoonlijk geloof. In het beeld zit de lichaamshouding van brede, open armen. Het beeld toont aanvaarding, liefde en een welkomstgebaar.

Misschien hebben we dat allemaal wel meer nodig dan we laten zien naar buiten.

In de stilte kan er iets bij u opkomen zoals een herinnering, wens, gebed, een dankbaarheidsbesef. Dank u voor de beschreven steen welke het beeld verder vorm geeft.

Contact

De werkgroep Zingeving en Cultuur is nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van activiteiten op de Oase van Rust. Zij is verbonden aan het project Een Groene Brug.
Wilt u meer informatie over de werkgroep of over de Oase van Rust neem dan contact op met Theo Kloosterman: t.kloosterman@ggz-nhn.nl
Over de begraafplaats kunt u ook informatie vinden via: dodenakkers website

Begraafplaats - Oase van Rust

Plattegrond en wandelroutes

Op de plattegrond van het landgoed Willibrordus staan daarnaast twee wandelroutes die u langs kunst, cultuur en natuur, activiteiten en eet- en drinkgelegenheden brengt.

Meer informatie »

Stichting de Buitenkans - Theeschenkerij de Trog - De galerie de Buitenkans en nog veel meer...

Stichting de Buitenkans organiseert activiteiten, die de beeldvorming over de psychiatrie beïnvloeden.

Meer informatie »

Verhalenkamer Willibrordus / landgoedwinkel / VVV informatiepunt

Verhalenkamer, tevens VVV- informatiepunt en landgoedwinkel. Verhalenkamer Willibrordus voert haar bezoekerslangs de vele verhalen over het verleden en het heden van depsychiatrie.

Meer informatie »

Museumkwartier Heiloo

In de vier musea ontdek je: de historie en de archeologie van Heiloo, het heden en verleden van de psychiatrie en de magische ontwikkeling van de toverlantaarn. De musea zijn afzonderlijk te bezoeken of in een arrangement met andere activiteiten op het Landgoed. Leuk voor een groepsactiviteit.

Meer informatie »

Cultuurkoepel Heiloo

In de imposante zaal wordt muziek, maar ook literatuur, theater, dans en beeldende kunst geprogrammeerd. De koepel is ook gastvrij beschikbaar voor allerhande organisaties, cultureel en niet-cultureel.

Meer informatie »

Willibrordus Business Centrum

Unieke werkplaatsen en vergaderruimten voor freelancers, (startende) ondernemers en zzp’ers.

Meer informatie »

Keuken met Karakter

Voor lunch, borrel en diner, maar ook voor een gezellige high tea.

Meer informatie »

Cultureel centrum De Strandwal

Het hart van Heiloo voor verenigingsactiviteiten, vergaderingen, cursussen, congressen en presentaties.

Meer informatie »

Imkerij Heiloo

Sinds kort staan er 2 bijenstallen op het Landgoed. In deze kasten kunnen 9 bijenvolken gehuisvest worden.

Meer informatie »

Jeu de Boules-baan

Er is sinds kort een Jeu de Boules-baan op het Landgoed Willibrordus. De huidige baan bestaat uit 2 speelbanen en is aangelegd in de tuin van het Restaurant "Keuken met Karakter" en is voor iedereen vrij toegankelijk.

Meer informatie »

Begraafplaats - Oase van Rust

Sinds de jaren 30 liggen hier cliënten en verplegend personeel begraven. Nu is de begraafplaats een Oase van Rust.

Meer informatie »

I-ConnecT Heiloo

Bij I-ConnecT kan je terecht voor diverse ICT-diensten, bijvoorbeeld een website laten ontwikkelen (en onderhouden), je computer laten repareren (en onderhouden) en een computercursus volgen.

Meer informatie »

Maatwerk, centrum voor werk en ontwikkeling

Dagbesteding en Arbeid biedt mensen met een psychiatrische achtergrond hulp bij het vinden van een zinvolle dagbesteding.

Meer informatie »

Maatwerk, Avondrecreatie en Inloop Heiloo

U kunt niet alleen overdag, maar ook 's avonds bij het Werk en Activiteitencentrum terecht. Daag anderen uit tijdens een portje biljart, snookeren, darten, dammen, schaken of een ander spel en ontmoet anderen onder het genot van een warme kop koffie en goede muziek.

Meer informatie »

Drukkerij de Dijk Heiloo (maatwerk)

Drukkerij de Dijk is een erkend leerbedrijf, waar zowel kleuren- en zwart/wit prints van zeer hoge kwaliteit worden gemaakt.

Meer informatie »

Kwekerij De Buitenkans Heiloo (maatwerk)

In de kwekerij van 1600 m2 zijn perkplanten, vaste planten, heesters, kruiden, plantenbakken, seizoenstukken en openhaardhout te koop.

Meer informatie »

Houtbewerking Heiloo (maatwerk)

Houtbewerking Heiloo is onderdeel van GGZ-NHN. Een leer/werkbedrijf dat diverse houtproducten vervaardigt, zowel in groten getale als ook op maat.

Meer informatie »

Groenvoorziening Heiloo (maatwerk)

Groenvoorziening 'De Buitenkans’ is onderdeel van GGZ Noord-Holland-Noord. Het is een erkend leer-/werkbedrijf, dat groenwerkzaamheden verricht in de kop van Noord-Holland.

Meer informatie »

Montage en inpak Heiloo (maatwerk)

Montage & Inpak is een assemblage-onderdeel van Maatwerk, centrum voor werk en ontwikkeling in Heiloo.

Meer informatie »

MindsZ Heiloo (maatwerk)

MindsZ (spreek uit Minds-zet) is een project van GGZ-NHN opgezet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring te laten opdoen.

Meer informatie »